Актуална информация за жени с PIP импланти

През 2010г. Френската здравна агенция AFFSAPPS разкри злоупотреба с приложение на индустриален гел в производството на силиконови гръдни импланти Poly Implant Prothèse (PIP).  Повече от 300 000 жени по света станаха жертва на престъпния акт. В защита на правата на пострадалите във Франция беше създадена асоциацията PIPA - https://pipaworld.com/en/, която предприе поредица от съдебни дела срещу компанията производител и институцията сертифицирала имплантите. Със съдебно решение на френския съд през м. май 2021г. първоначално обезщетение получиха 22 000 жени, 99 от които българки.

С настоящото съобщение БАПРЕХ се обръща към българските жени пострадали от PIP скандала с призив да търсят правата си и кандидатстват за обезщетение в платформата на сайта на PIPA - https://pipaworld.com/bg/pip-implants-compensation/. За обезщетение могат да кандидатстват всички жени с поставени PIP импланти, независимо дали имат усложнения или не. Сайтът предлага и прогностична оценка на размерите на обезщетението.

Обществото на българските пластични хирурзи заявява пълната си подкрепа и готовност за съдействие на пострадалите от скандала жени.