УГОЛЕМЯВАНЕ НА БЮСТА

Аугментационната мамапластика (уголемяване на бюст с импланти) е процедура, чиято цел е увеличаване на размера, подобряване на формата или промяна на текстурата на гърдите. Тя включва поставянето на имплант зад гърдата и е една от най-често извършваните козметични хирургични процедури.

Освен увеличаване на размера на малък бюст, тази интервенция може също така да подобри обема на гърди, които са променили формата и обема си вследствие на определено събитие, например бременност или загуба на тегло. Процедурата се използва и за корекция на бюст с разлика в размера и формата на двете гърди.

Важно е да се знае, че мамапластиката е процедура, която може да изисква поддръжка, тъй като има вероятност в един по-късен период да се наложи корекция. Рутинната смяна на имплантите не се препоръчва, освен ако пациентката не е доволна от формата или размера, или се е появил даден проблем, който да я налага. Гръдните импланти, до известна степен, могат да повлияят на мамографското сканиране, поради това е добре специалистите да бъдат предупредени за наличието на импланти преди извършване на диагностичната процедура.

ИЗИСКВАНИЯ КЪМ ПАЦИЕНТИТЕ

По време на първата консултация пациентите ще бъдат попитани за проблемите, свързани с гърдите им, които ги притесняват, както и какви са очакванията им от хирургичната намеса. След това, хирургът ще прегледа пациентката, ще направи оценка на здравословното ѝ състояние и ще дискутира възможните резултати и подходящите импланти, ако пациентката е добър кандидат за тази хирургична интервенция. Алтернативите и възможните рискове също ще бъдат обсъдени. Хирургът трябва да бъде уведомен за неща като тютюнопушене или приемани медикаменти, ако има такива. След това се предоставя период на размисъл, в който пациентката може да осмисли новата допълнителна информация за предстоящата процедура, която е получила от хирурга, и след това да вземе окончателно решение дали да се подложи на нея или не. Възможно е да се направи втора консултация след този период. Някои от кандидатите, които могат да се счетат като неподходящи са такива, които са били подложени на лъчетерапия преди това, момичета под 18-годишна възраст, пациенти с някаква инфекция и бременни или кърмещи към момента жени.

ПРОЦЕДУРА

Хирургичната процедура за уголемяване на бюста обикновено се прави под обща упойка. Тя включва създаване на джоб, в който да се постави импланта. Методът на поставяне зависи от индивидуалните анатомични характеристики на пациентката и препоръките на хирурга. Има няколко варианта по отношение на локацията на инцизията: гънката под гърдата, където тя се допира до гръдния кош (инфрамамарно); около ареолата (периареоларно); в подмишницата (трансаксиларно). При всяка процедура се полага максимално усилие за постигане на минимален размер на белега.

Инфрамамарният подход се състои от малък разрез под гърдата и оставя тънък белег, който е добре скрит в гънката ѝ. Този метод предоставя по-широко място на достъп и е подходящ при поставяне на по-големи гръдни импланти.

Периареоларният подход изисква инцизия около външната граница на ареолата и белегът е скрит в зоната на пигментен преход. Този метод е удобен, когато едновременно се извършва малко до умерено повдигане на бюста едновременно с аугментационната процедура.

Трансаксиларният подход включва малък разрез в зоната на подмишницата. Използва се специално оборудване и инструменти, за да се осигури оптималното поставяне на импланта. Остава малък белег в региона на подмишницата, но няма никакви остатъчни белези върху гърдата.

Видът на белезите зависи от използваната техника. Всички белези обикновено са червени на цвят около 6 седмици, след това могат да се променят към по-лилави в рамките на 3 месеца, като накрая ще избледнеят. При повечето случаи остатъчните белези са задоволителни, а абнормалните такива са рядкост при тази процедура.

Има различни видове гръдни импланти, като най-подходящите ще бъдат избрани след консултация с пластичен хирург, който ще даде препоръки след оценка на гръдната стена, настоящия гръден обем и наличието на кожа, която да покрие импланта. Предпочитанията на пациентката относно размера на гърдите са важни. На базата на тях и индивидуалните характеристики, хирургът ще може да предложи най-подходящите импланти. Като цяло, колкото по-слаба е пациентката, толкова по-неестествено ще изглеждат много големи импланти. Трябва да се постигне баланс между нейните желания и това, което реално може да се постигне като резултат.

Също така има разлика във формата на различните гръдни импланти. Те могат да бъдат кръгли и капковидни (анатомични). С кръглите може да се постигне по-голям обем в горната част на гърдата, но без да има контрол върху височината и ширината, докато с анатомичните хирургът може да избере отделно височина и ширина, като така се предоставя повече контрол над крайния контур на гърдата.

Имплантите са изработени от медицински силикон и са напълно безопасни. Няма установена връзка между процедурата по уголемяване на бюста и карцинома на гърдата или други злокачествени заболявания. Може да има случаи на изтичане на силиконовия гел, но освен определена степен на дискомфорт, най-сериозното последствие е нуждата от реоперация.

Преди поставянето на импланта, хирургът използва пробен имплант, за да се увери, че е избран правилният вид. След това той се изважда, слага се реалният имплант и инцизията се затваря. Пациентите могат да се приберат у дома веднага след операцията, но обикновено се задържат в болницата за едно денонощие. Може да се появи чувство на умора и болка за няколко дена, а определено ниво на подвижност е възможно в рамките на 24 до 48 часа след операцията. Гърдите ще бъдат чувствителни на допир за около 3 до 4 седмици. Следоперативната болка се контролира лесно с медикаменти, предписани от лекаря. Препоръчва се пациентите да си взема 1-2 седмици отпуска от работа, като пълна физическа активност се постига в рамките на 6 седмици. Първоначално гърдите може да са прекалено високо поставени или да има чувство на стягане, но след около 6 седмици се достига до по-естествена форма.

УСЛОЖНЕНИЯ

Кървене

В някои случаи може да се появи кървене около импланта. Рискът за това е по-малко от 1%. То обикновено се проявява веднага след операцията или в рамките на 2 седмици. Симптомите са много подута и стегната гърда. Пациентката трябва да се върне в операционната за дрениране на кръвта и спиране на кръвотечението. Това изисква хоспитализиране за около 24 часа. Имплантът не се отстранява. Въпреки че може да удължи периода на възстановяване, за щастие това усложнения не влияе негативно на крайния резултат от хирургичната процедура.

Инфекция

Най-сериозното усложнение след уголемяване на бюста е развитието на инфекция, но това се случва много рядко (по-малко от 1% от случаите). Тя се появява в първите 2 до 3 седмици след операцията, като гърдата е с оток, болезнена и червеникава на цвят. Възможно е да има течение и висока температура. Някои случаи се овладяват с антибиотичен курс, но в повечето случаи на развита инфекция, имплантът трябва да бъде премахнат. Нужни са 3 до 6 месеца за преминаване на инфекцията, след което може да се постави нов имплант.

Капсуларна контрактура

Капсула се формира около гръдния имплант при всички пациенти. В повечето случаи тя не е значителна и гърдата остава мека и естествена на вид, но понякога (по неустановени все още причини) се образува капсуларна контрактура и гърдата става по-твърда от нормалното. По-голямата част от пациентите не се притесняват от това, но при малък брой случаи, гърдата се втвърдява прекалено много и може да промени формата си (обикновено става по-сферична). Също така може да стане по-чувствителна. Няма опасност, ако бъде оставена в това състояние, но някои пациентки избират да се подложат на нова хирургична процедура за отстраняване на импланта и капсулата. След това може да се постави нов имплант. Това усложнение е най-честата причина за реоперация. За съжаление, дори и след отстраняването, все още има вероятност да се получи нова капсуларна контрактура.

Променена чувствителност на гърдите

Винаги има определена степен на промяна в чувствителността на гърдите след операция за уголемяване на бюста. Тези промени обикновено се състоят в загуба на чувствителност в зоната на белега и увеличена чувствителност на зърната, но това обикновено преминава с времето. В някои случаи се получава липса на чувствителност в зоната на зърната. Ако тя продължи повече от 6 седмици, обикновено е перманентна.

Напипване или виждане на имплантите под кожата

Това обикновено се получава при слаби пациентки и не се подобрява с времето. Резултатите са значително по-добри, ако пациентката има достатъчно количество налична кожа, която да покрие имплантите. Това усложнение трябва да се приеме като негативна страна на хирургичната процедура, която не може да се коригира с реоперация. Леко подобрение може да се постигне с подкожно инжектиране на малки количества мастна тъкан на пациентката.

Руптура на имплантите

Колкото и да са устойчиви имплантите, понякога е възможно да се наруши целостта на външната обвивка и да се получи изтичане. То не представлява опасност, тъй като в повечето случаи съдържанието ще остане в рамките на капсулата и пациентката няма да почувства никакъв дискомфорт или да прояви някакви симптоми. Понякога, обаче, може да се регистрира промяна във формата или наличие на бучка. Това изисква образна диагностика, за да се потвърди руптурата на импланта, след което той се отстранява и заменя.

Ротация на импланта

Много рядко, анатомичните импланти могат да се обърнат зад гърдата. Те обикновено се връщат към нормалната си позиция сами или с леко избутване. Не е проблем, ако това е изолиран случай, но ако започне да се повтаря, трябва да се прибегне към реоперация. Ротацията на имплантите е по-често срещана при пациенти с големи импланти, използвани за корекция на силно увиснал бюст.