АБДОМИНОПЛАСТИКА

Има случаи, в които излишъкът от кожа в областта на корема не може да бъде редуциран само с физическа активност и диета. Отпуснатата кожа може да бъде резултат от значителна загуба на тегло или бременност. В други случаи пациентите може да имат белези или стрии, които биха желали да премахнат. Всички тези проблеми могат да се повлияят благоприятно от абдоминопластика.

Съществуват различни видове абдоминопластика, но основните подразделения са: пълна абдоминопластика, мини- или частична абдоминопластика и липосукция.

ПЪЛНА АБДОМИНОПЛАСТИКА

Пълната абдоминопластика е класическа процедура, която е подходяща за пациенти, имащи проблеми с излишък от кожа или отпусната кожа.

Пациентът се поставя под обща упойка, като се изискват два-три дена следоперативен престой в болницата.

Операцията включва разрез над слабините, около пъпа. Прави се втори разрез, за да се освободи пъпа от заобикалящата го кожа. Извършва се ексцизия на излишната кожа и мазнини, над и под пъпа. Мускулите и кожата в зоната се стягат с шевове. Тъй като процедурата включва преместване на пъпа, може да се наложи поставянето на дренове за няколко дена. След операцията остава объл белег около пъпа и продълговат белег в долната част на корема. Въпреки че наличието на по-голям белег може да се сметне за недостатък на процедурата, пълната абдоминопластика все още е най-ефективното решение за подобряване на контура на корема.

Пълната абдоминопластика не се препоръчва за жени, които планират да имат деца вбъдеще. Добре е да бъде направена след последната бременност.

МИНИ- ИЛИ ЧАСТИЧНА АБДОМИНОПЛАСТИКА

Това е процедура за пациенти, които имат по-малко количество излишни мазнини или кожа, намиращи се в зоната под пъпа. Пъпът не се измества при тази процедура. Тя е с по-кратка продължителност, но въпреки това се изисква пълна упойка.

Нужен е по-малък разрез – малък, хоризонтален разрез в долната част на корема. Част от кожата и мастната тъкан се изрязват от тази зона, като остатъчния белег е подобен на този след секцио или около половината от разстоянието между тазовите кости. Процедурата може да включи също така стягане на мускулите. В зоната на пъпа няма да има белези, но може да бъде обтегната леко и да промени формата си. Миниабдоминопластиката има ограничен успех и резултатите може да не са така задоволителни като при пълната абдоминопластика.

ЛИПОСУКЦИЯ

Липосукцията, известна също така като липопластика, е процедура с минимални остатъчни белези, която може да се извършва едновременно с абдоминопластиката. Тя е подходяща при пациенти с по-висока еластичност на кожата, обикновено по-млади хора, където има нужда единствено от подобряване на контура на тялото чрез отстранявана на локализирани излишни мазнини.

Процедура обикновено изисква обща упойка, но не и следоперативен престой в болница. Правят се малки разрези и излишните мазнини се отстраняват чрез малки стоманени тръбички. Разрезите се затварят след края на процедурата. Резултатите от липосукция може да варират при отделните пациенти. Може да се очаква стягане и свиване на кожата. Сама по себе си липосукцията не дава резултати, сравними с тези от абдоминопластиката.

ИЗИСКВАНИЯ КЪМ ПАЦИЕНТИТЕ

При първата консултация, пациентите ще бъдат разпитани за проблемите, които ги притесняват по отношение на коремната област и какви са очакванията им от процедурата.

Общото физическо състояние на пациента също е част от първоначалната оценка. Идеалният кандидат са процедурата е човек в добро общо здравословно състояние, с нормално тегло. Процедурата не се препоръчва при хора с наднормено тегло и не трябва да се третира като начин за отслабване. Ще има нужда и от допълнителна информация – минали заболявания, съпътстващи заболявания, медикаменти, които пациентът приема към момента, употреба на цигари и алкохол и др.

На базата на тези данни, хирургът ще прецени дали пациентът е подходящ кандидат за абдоминопластика и, ако е така, ще дискутира с него възможностите и коя процедура би била подходяща, взимайки под внимание индивидуалните му характеристики. Ще се предостави също описание на процедурата, възможни резултати, рискове и усложнения.

ПРОЦЕДУРА

Пациентът постъпва в болницата в деня на операцията, а продължителността на следоперативния болничен престой зависи от вида на извършената процедура. При изписване, пациентът се инструктира относно правилната грижа за превръзките и шевовете, както и дали ще се налага сваляне на шевове по-късно. Всички дренове се отстраняват предварително. Възможно е да има следоперативна болка и оток, но те могат да бъдат контролирани безпроблемно. В повечето случаи пациентите са мобилни веднага след операцията, а обичайната активност се възстановява след около шест седмици. Хирургът, също така, може да даде съвети относно определени позиции на седнало и легнало положение, при които болката се облекчава. Препоръчва се пациентите да си вземат поне четири седмици отпуска от работа. Все пак, периодът на възстановяване си остава индивидуален, зависещ от пациента и процедурата.

Остатъчните белези също са индивидуални според случая. Първоначално белегът е изпъкнал и червен на цвят, но избледнява с времето. Въпреки това, има пациенти, при които белезите остават неравни и червеникави.

УСЛОЖНЕНИЯ

Като цяло има голям процент на успех при този вид хирургична намеса, но, въпреки че повечето пациенти са доволни от крайните резултати, както и при другите сериозни операции, има риск от усложнения. Този риск се увеличава с наличието на съпътстващи заболявания като диабет, нарушена циркулация, или сърдечно-съдови, белодробни или чернодробни заболявания.

Усложненията, макар и редки, може да включват инфекция, както и кървене непосредствено след операцията, което изисква връщане в операционната за коригиране на проблема. Забавеното или неадекватно зарастване е друг основен проблем, който може да доведе до загуба на кожа или по-сериозни остатъчни белези. Възможно е акумулиране на течност в зоната на операцията. Тя се отстранява с игла в амбулаторни условия. Също така има сравнително трайна промяна в усещането в долната част на корема. Друго възможно отклонение са кръвните съсиреци, като се предприемат различни мерки за тяхното предотвратяване. При поява на кръвен съсирек може да се наложи употребата на определени кръворазреждащи медикаменти за овладяване на състоянието.